Vicente Reynes wint derde etappe Parijs-Nice

De Spanjaard Vincente Reynes (Illes Balears) heeft woensdag de derde rit gewonnen in de Franse rittenkoers Parijs-Nice (ProTour).

Belga

BR> Reynes haalde het na 118 km in Craponne-sur-Arzon voor de Amerikaan Guido Trenti (Quick.Step) en diens landgenoot van Davitamon-Lotto Fred Rodriguez. Tom Boonen (Quick.Step) werd zevende en blijft leider.

Geen derde ritzege op rij in deze Parijs-Nice voor Boonen, want de Quick.Step-renner geraakte in volle spurt met zijn gangmaker Guido Trenti ingesloten bij een verkeerd manoeuvre van Jens Voigt. Boonen werd uiteindelijk zevende, Philippe Gilbert achtste en Nico Mattan negende. De Balenaar blijft wel leider en is ook in het bezit van de puntentrui en de jongerentrui.

Ook de derde rit van Parijs-Nice moest wegens de sneeuw ingekort worden. De start bleef wel behouden in Thiers, maar de aankomstplaats werd van Le Chambon-sur-Lignon verplaatst naar Capronne-sur-Arzon. Dat betekende ruim zestig kilometer minder dan voorzien en ook een helling van tweede en twee hellingen van derde categorie minder. Bleven wel op het menu: een helling van tweede en een van eerste categorie en 116 km tussen dik besneeuwde velden.

In de buurt van de Côte de Courpière (km 14) kwam een ontsnapping met Mario Aerts, Jörg Jaksche, Yaroslav Popovych, Dariusz Baranowski, Nicki Sörensen, Mauro Facci, David Moncoutié en Inigo Cuesta op gang. Xabier Zandio, Stéphane Goubert, Gorka Verdugo en Floyd Landis waren er aanvankelijk ook bij, maar zij gingen op de Côte de Lavet uit de wielen. De kopgroep van acht had nog een minuut voorsprong tijdens de laatste beklimming, maar die ging daarna snel verloren.

Tom Boonen had die klim van eerste categorie net als andere sprinters immers vlot verteerd en dus gingen Quick.Step, Rabobank en andere ploegen zo fel aan het peloton sleuren, dat een derde opeenvolgende massaspurt niet te vermijden was. Maar die werd dus niet gewonnen door Tom Boonen, maar door de 23 jaar jonge Vicente Reynes. De snelle man van Illes Balears boekte zijn eerste overwinning van het seizoen.

"Een derde overwinning had gekund, indien Jens Voigt de deur niet dichtgedaan had", aldus Boonen. "Hij ging vijf centimeter te ver van zijn lijn af en zo kon Trenti met mij in zijn zog niet meer passeren. En dus bleef ik met een wrang gevoel achter. Ik zat waar ik moest zitten, maar ik kreeg niet de kans om de sprint te rijden. Na het gevaar dat we met de sneeuw langs de kant van de weg getrotseerd hadden een bijzonder onbehaaglijk gevoel."

"Maar, anderzijds is er de geruststellende vaststelling dat ik vlot de helling van eerste categorie verteerd heb. In het vooruitzicht van de Capi van Milaan-Sanremo is dat heel belangrijk. Dat we hier ondertussen als gevolg van de winterse weersomstandigheden steeds minder kilometers kunnen rijden in het vooruitzicht van de Primavera, maakt me niet nerveus. Naar het schijnt is het in Tirreno-Adriatico wel goed weer, maar het zij zo. Alle dagen tussen de 150 en de 200 kilometer kunnen koersen zou beter zijn, maar ik kan er ook niets aan verhelpen", besluit de spurtbom.