België dreigt alle WK's wielrennen te verliezen

De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) heeft besloten om af te stappen van een aparte rechtspraak voor het wielrennen. De wielerbond geeft die bevoegdheid nu terug aan de Vlaamse Gemeenschap omdat ze te duur is en het arbitragetribunaal voor de sport in Lausanne (Tas) een ondemocratisch hoge drempel zou zijn. Dat meldt De Morgen dinsdag.

Belga

De internationale wielerbond UCI is absoluut niet tevreden met het besluit. De UCI schreef vorige week al een brief om de wielerbond en Vlaanderen op andere gedachten te brengen. Als de wielerbond doorzet, is België in 2006 het WK voor junioren in Gent en Francorchamps kwijt en in Hooglede het WK veldrijden van 2007.

De wielerrechtbank van de wielerbond kwijt zich momenteel voorbeeldig van haar taak, maar de bestraffing van gedopeerde renners is zwaarder dan die voor andere sporters. Beroep aantekenen tegen de tuchtcommissie kan in het wielrennen bovendien alleen bij het Tas en dat is een dure zaak, zowel voor de wielerbond als voor de wielrennner. Ook de Vlaamse Gemeenschap wil maar al te graag alle sporten, en zeker het wielrennen, opnieuw onder één disciplinair dak.