Justine Henin wil uitwijken naar Monaco

Justine Henin-Hardenne wil met haar man Pierre-Yves in Monaco gaan wonen.

kdriessens

BR> Net als motorcrosser Stefan Everts en wielrenner Axel Merckx wil de gewezen nummer 1 van het vrouwentennis er genieten van de fiscale voordelen.

Vorige week ging haar man op zoek naar een geschikte woning. Volgens belastingspecialist Jef Wellens van Wolters-Kluwer kan Henin-Hardenne die stap alleen zetten om te ontsnappen aan de belastingen die op haar vaste sponsorinkomsten geheven worden. Wie een jaarinkomen van meer dan 30.840 euro heeft, draagt 50 procent af aan de fiscus. “Maar dat geldt niet voor de prijzengelden”, aldus Wellens. “Daarop wordt in de meeste landen 18 procent bedrijfsvoorheffing betaald. Dat is bevrijdend en van de rest hoeft ze in België niks af te staan.”

VLD-senator Jean-Marie Dedecker begrijpt de Waalse. “Basketters uit het buitenland betalen hier slechts 18 procent belastingen op hun loon. Geef de individuele topsporters dat statuut van ploegsporters en pas meteen de sociale wetgeving aan. Voetballers betalen jaarlijks 1.862 euro sociale bijdrage, ook als ze 500.000 euro per jaar verdienen. Ze kunnen zelfs 80 procent van hun loon in een pensioenfonds storten waar ze vanaf hun 35ste kunnen van genieten.”

Vier jaar geleden diende Dedecker al een wetsvoorstel in dat het niet haalde. “Met Monaco concurreren lukt nooit, maar met een eenvoudige ingreep zou dit misschien kunnen voorkomen worden. Nu verliest de staat een pak inkomsten.”