EU-diplomaten willen uitstel van onderhandelingen met Kroatië

EU-diplomaten willen de onderhandelingen met Kroatië over toetreding tot de Europese Unie uitstellen. Dat hebben bronnen in Brussel woensdag gezegd. Volgens veel lidstaten werkt Kroatië onvoldoende mee met het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

AP Ned

Donderdag vergaderen de ambassadeurs van de EU in Brussel over de Kroatische wens tot toetreding, maar het niet opsporen en uitleveren van de van oorlogsmisdaden verdachte generaal Ante Gotovina lijkt Kroatië nu te gaan opbreken. Waarschijnlijk wordt donderdag een besluit genomen over het openen van de toetredingsonderhandelingen. Eind vorig jaar werd afgesproken de gesprekken over de voorwaarden waaraan Kroatië moet voldoen op 17 maart te openen, maar de onderhandelingen dreigen nu te worden uitgesteld.

Gotovina wordt ervan verdacht de moord op ongeveer 150 Kroatische Serviërs te hebben gepland. Ook zou hij verantwoordelijk zijn voor het verjagen van 150.000 Kroatische Serviërs uit de Krajina in 1995.

Uit opiniepeilingen blijkt dat de steun onder de Kroatische bevolking voor toetreding tot de EU daalt. In een recent onderzoek gaf nog maar 30 procent van de Kroaten aan voor aansluiting bij de unie te zijn. Vooral de vasthoudendheid met betrekking tot de arrestatie van Gotovina, die in eigen land als een oorlogsheld wordt vereerd, zet veel kwaad bloed.