NV-A verbaasd over verzet tegen Waals wapenbesluit

De N-VA reageert verbaasd over het plotse verzet van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht tegen de Waalse leveringen aan een wapen- en munitiefabriek in Tanzania.

Belga

Volgens de partij heeft de minister zelf boter op het hoofd. Minister De Gucht doet alsof hij er allemaal niets aan kan doen, sinds de regionalisering van de wapenuitvoer. Maar eind 2003 verzekerde de Nationale Delcrederedienst - waarin de federale regering een vetorecht heeft - de levering. Nochtans is deze verzekering in strijd met de voorwaarden die Delcredere zichzelf oplegt met betrekking tot leveringen aan Tanzania, aldus nog de N-VA.

De Franstalige groenen verheugen zich erover dat minister De Gucht zich aansluit bij de stelling die Ecolo reeds twee weken inneemt. Door de oorlogssituatie en de doorgedreven wapenhandel in de regio van de Grote Meren is de beslissing van Waals cdH-minister Marie-Dominique Simonet om een uitvoerlicentie te verlenen voor de productie van munitie in Tanzania volkomen onbegrijpelijk.