Minister Vandenbroucke heeft Vlaams 'strijdplan' voor rand

Le Soir publiceert dinsdag fragmenten uit een document van de hand van Vlaams minister Frank Vandenbroucke (sp.a) onder de titel 'De Vlaamse rand 2004-2009".

Belga

Het document beoogt "een culturele genocide" zei kamerlid Eric Libert van het FDF zondag. Volgens Libert is het beleid van Vandenbroucke "een waar extreem-rechts rekwisitoor tegen het bestaansrecht van de Franstaligen op Vlaams grondgebied".

De krant schrijft dat het document aan het Vlaams parlement zal worden voorgelegd en het 'strijdplan' vormt voor een sterkere vervlaamsing van de Vlaamse rand rond Brussel.

Vandenbroucke wijst erop dat het aantal niet-Belgen en Franstalige Belgen nog zal stijgen in de periferie. De niet-Belgen zijn vandaag met 40.634 of 9,53 procent van de bevolking, een stijging van 3,83 procent in de periode 2000-2004. "We moeten aan de bewoners van de rand duidelijk maken dat ze tot een gemeenschap behoren waar het Nederlands de officiële taal is", aldus de minister.

Vandenbroucke wil dat er meer taalles op het werk gegeven wordt en dat Vlaanderen de taalkundige en pedagogische voogdij over de Franstalige scholen in de periferie overneemt. Voorts meent hij dat het toekomstige GEN (gewestelijke expresnet) teveel op Brussel toegspitst is en wenst hij ook verbindingen door Halle-Vilvoorde.