Tweede veelbelovende Belgische studie voor pil tegen obesitas

Een experimentele pil tegen obesitas, die is gemaakt door de farmaceutische groep Sanofi-Aventis, heeft belovende resultaten opgeleverd.

Belga

Dat blijkt uit een medische studie waarvan de resultaten dinsdag zijn voorgesteld op het wereldcongres van de cardiologie in Orlando (Florida). De studie werd uitgevoerd door het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen.

Het gaat om de tweede klinische studie die werd gevoerd naar de efficiëntie van de pil, die de naam Rimonabant meekreeg. Bij de voorstelling van de resultaten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd in Europa, benadrukte diabetoloog Luc Van Gaal dat ze een gemiddeld gewichtsverlies van 7,2 kilo had opgeleverd na twee jaar behandeling. De proefpersonen die een placebo toegediend kregen, verloren slecht 2,5 kilo.

"Het grootste deel van het verlicht dat na één jaar behandeling werd verloren, werd behouden na twee jaar", zei Van Gaal tijdens een persconferentie. "We hebben niettemin een kleine toename van gewicht vastgesteld tijdens het tweede jaar".

Een eerdere studie bij 3.040 personen met obesitas in de Verenigde Staten en Canada, waarvan de resultaten in november wereldkundig werden gemaakt, toonde aan dat personen die de sterkste dosis (20 mg/dag) hadden genomen gemiddeld 8,5 kilo hadden verloren en het verlies twee jaar vasthielden. De placebo-groep verloor gemiddeld slechts 2,25 kilo.