Apollo-apparatuur bevestigde fundament algemene relativiteitstheorie

Zowat 35 jaar nadat astronauten speciale reflectoren op de Maan hebben achtergelaten, hebben wetenschappers die kunnen gebruiken om met een nooit geziene precisie de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein te testen, zo heeft de NASA bekendgemaakt.

Belga

Een team van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van de NASA stuurde lasertralen naar speciale reflectoren die op de Maan waren geplaatst door de astronauten van Apollo 11, 14 en 15, en één op de Sovjet-Russiche robotjeep Loenakhod-2. Die nog altijd werkende reflectoren kaatsten de straal terug, waarna de wetenschappers de tijd van de hele trip berekenden.

De proef bewees volgens JPL-vorser James Williams met nooit geziene precisie de correctheid van het equivalentiebeginsel dat een fundament vormt van de algemene relativeitstheorie van Einstein en dat reeds in 1604 door Galileo Galileï werd gepostuleerd.

Hij liet toen voorwerpen van een verschillende massa en grootte van de Scheve Toren van Pisa vallen. Zij werden op dezelfde manier door de aantrekkingskracht van de Aarde beïnvloed en vielen aldus aan hetzelfde tempo. In 1687 werkte Isaac Newton het beginsel verder uit.

Zowat honderd jaar geleden werd het sterke equivalentiebeginsel een premisse voor Einstein. Het houdt in dat alle soorten van materie als gevolg van gravitatie aan hetzelfde tempo accelereren. De proef bevestigde aldus dat de Maan en de Aarde aan hetzelfde tempo naar de Zon "toe vallen", niettegenstaande onze planeet onder de mantel van gesteente over een grote ijzeren kern beschikt en onze natuurlijke satelliet meer gesteente omvat en een kleinere kern heeft.

Bovendien bewees volgens Slava Turyshev van het JPL dat de algemene relativiteitstheorie geen wijziging behoeft op het punt van de gravitationele constante die door Newton werd geformuleerd. Die gaat over de aantrekkingskracht die objecten in de ruimte op elkaar uitoefenen, waarbij volgens sommige theorieën die aantrekking na verloop van tijd zou veranderen. De proef leverde echter geen aanwijzingen over zo'n wijziging op.