Google lanceert definitieve versie van zijn intracomputer zoekmachine

Google heeft maandag de definitieve versie van zijn zoekprogramma gelanceerd waarmee de computergebruiker informatie kan terugvinden in de tekst- foto-, audio- en videobestanden en in de e-mails van zijn computer.

Belga

Het programma Desktop Search 1.0 is gratis te downloaden en zou compatibel zijn met Firefox en Netscape (concurrenten van Explorer van Microsoft) of nog met het e-mailprogramma Thunderbird, zo meldt de firma achter de bekende zoekmachine maandag.

Volgens Google is deze versie performanter dan de experimentele versie die in de herfst getest werd. Desktop Search kan zelfs documenten terugvinden die per ongeluk van de harde schijf gewist zijn of bestanden die "verkeerd opgeslagen" staan.

Het programma is beschikbaar op de website

en draait op de besturingssystemen Windows XP, Windows 2000 Service Pack 3 en andere recente systemen. Het heeft 500 MB ruimte nodig op de harde schijf en Google raadt een minimum aan van 128 MB ram-geheugen en een pentium processor van 400 MHz aan.

Google verzekert dat het met Destop Search ook de broncode van het programma zal openstellen zodat softwareproducenten zelf "nieuwe en innoverende programma's zullen kunnen ontwerpen dat gebruikt maakt van de zoekmachine".

Concurrenten Microsoft en Yahoo brachten eerder al soortgelijke zoekmachines op de markt sinds Google midden oktober zijn product aankondigde.