Aspirine tegen beroertes kan doeltreffend zijn voor gezonde patiënten

Gezonde vrouwen die nog nooit een beroerte hebben gehad en regelmatig aspirines slikken, hebben 17 procent minder kans een beroerte te krijgen dan wie geen aspirines neemt. Dat blijkt uit resultaten van de Women's Health Study (WHS), die in samenwerking met Bayer bij 40.000 gezonde patiënten een grootschalig onderzoek naar de werking van aspirines uitvoerde.

Belga

Het is al langer bekend dat aspirines bij mannen en vrouwen met een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte preventief werken, maar over de heilzaamheid ervan bij mensen die nog nooit een hartaanval of beroerte hadden, was tot nu toe weinig bekend. WHS onderzocht gedurende 10 jaar 40.000 ogenschijnlijk gezonde vrouwen.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat het gebruik van aspirines het risico op beroertes door zuurstoftekort met 24 procent verlaagt. Meer dan 80 procent van alle beroertes zijn beroertes die door zuurstoftekort ontstaan (ischemic strokes). Jaarlijks krijgen ongeveer 40.000 meer vrouwen dan mannen zo'n beroerte.

Aspirines bewezen vooral hun doeltreffende werking bij vrouwen van 65 jaar en ouder, meldt WHS. In de leeftijdscategorie 45-55 jaar waren de bevindingen veel minder spectaculair.

De studie toonde bovendien aan dat het risico op algemene maag- en darmbloedingen door aspirinegebruik toeneemt. Maar wat algemene maagproblemen, fatale bloedingen of hersenbloedingen betreft, bleek er volgens WHS geen verband.

De organisatie benadrukt wel dat het gebruik van aspirines ter preventie van beroertes nooit geoorloofd is zonder het deskundig advies van een arts.

Aangeboden door onze partners