Jazzscene herdenkt 50ste verjaardag dood Charlie 'Yardbird' Parker

Op 12 maart 1955 overleed Charlie Parker. Om dat te herdenken, wordt deze maand bijzondere aandacht besteed aan het leven en repertoire van de legendarische saxofoonspeler uit Kansas City, Missouri. Parker gold als één van de belangrijkste en meest invloedrijke jazzmuzikanten van zijn tijd.

Belga

Om de vijftigste verjaardag van zijn dood ter herdenken, staan allerhande projecten op stapel, al is het meer jazzminnende Nederland op dit vlak heel wat actiever dan België. Het Belgische tijdschrift 'Jazzmozaïek' publiceert in zijn lente-editie wel een postuum en fictief interview met Charlie Parker van de hand van de Nederlandse schrijver J. Bernlef. Het Blue Note festival hoopt de Italiaanse alt- en sopraansaxofonist Stefano di Battista te strikken voor een eerbetoon aan Bird, maar de onderhandelingen zijn nog niet rond.

Ter gelegenheid van een halve eeuw zonder Parker toont de Duits-Franse cultuurzender Arte op woensdag 16 maart de biopic 'Bird'. In deze film van meervoudig Oscarwinnaar Clint Eastwood als eerbetoon aan de legendarische jazzmuzikant zette Forest Whitaker een overtuigende Parker neer in de jazzscene van de jaren veertig in New York. Kijken wordt aangeraden, want de film is -merkwaardig voor een Clintprent- nog steeds niet op (zone2-)DVD.