Restauratie Antwerpse OLV kathedraal moet af zijn tegen 2012

De restauratie van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouw kathedraal zou volledig afgerond moeten zijn tegen 2012, ten laatste tegen 2015. De Vlaamse Gemeenschap zal jaarlijks 745.000 euro uittrekken voor de restauratie.

Belga

Dat kondigde Vlaams minister van Financiën, Begroting en Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (VLD) woensdag aan.

De financiering van de restauratie wordt verdeeld onder het Vlaams Gewest en de provincie Antwerpen, die respectievelijk 60 en 40 pct van de kosten op zich zullen nemen. Minister Van Mechelen engageert zich tot het einde van zijn legislatuur, in 2009, om de restauratie zo vlot mogelijk te laten verlopen, maar voorziet ook een vervolgtraject in het samenwerkingsprotocol. Zo kan de continuïteit van de restauratie en de financiering ervan worden gewaarborgd. De restauratie van de kathedraal, waarvan de eerste bouwwerken uit 1124 dateren, begon in 1965. "Het moet toch mogelijk zijn om die restauratie op 50 jaar tijd af te ronden," zei de minister.

Aan de buitenkant is onder andere de poreuze zandsteen van de balustrade aan restauratie toe. De bepleistering zal volledig verwijderd worden, tot op de baksteen. Binnenin de kathedraal worden onder andere een aantal muurschilderingen blootgelegd en gefixeerd.

De kathedraal, één van de merkpunten van Antwerpen, trekt jaarlijks ongeveer 350.000 bezoekers. De eerstvolgende werken starten op 1 april 2005.

Aangeboden door onze partners