"Exoticore" wint Antwerps Filmfestival Kortste Nachten

"Exoticore", een korte film van beeldend kunstenaar Nicolas Provost, heeft de tweede editie gewonnen van een gloednieuw festival; Het Kortste Nachten-Filmfestival Antwerpen. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 10.000 euro (in allerlei faciliteiten waaronder montage).

Belga

In het tragikomische Exoticore vertelt de filmer hoe een joviale zwarte migrant tegen beter weten in zich in Noorwegen wil integreren maar slechts op onverschilligheid stoot. Provost kijkt geamuseerd toe hoe de jongeman, een metrobestuurder in Oslo, zijn uiterste best doet om zich een volwaardige burger te voelen in een kille samenleving die amper in hem is geïnteresseerd. De man wordt behalve opstandig ook bijna gek van deze absurde situatie...

Kunstenaar Provost, terug in België, wil zich na tal van positieve reacties meer op filmwerk gaan toeleggen: "Ik heb zelf 10 jaar in Noorwegen gewoond en heb me daar nooit echt thuis gevoeld. Met deze film heb ik dat wat van me af willen reageren!"

De Prijs van het Publiek, een kunstwerk, was voor "Schijn van de Maan", de afstudeerfilm van Peter Ghesquière die al werd gelauwerd op Het Grote Ongeduld (Brussel) en in Leuven Kort.

Twaalf geselecteerde films kwamen uit in competitie waaruit een jury onder leiding van Julien Schoenaerts de uiteindelijke winaar koos. "Kortste Nachten" is bedacht en georganiseerd door vijf jonge, beginnende filmers, afgestudeerden en filmstudenten film van het Rits in Brussel. Zij blikken met tevredenheid op deze editie terug. Antje De Boeck is de meter van het festival dat een geanimeerd weekend achter de rug heeft en de ambitie heeft om hét filmfestival van Antwerpen te worden. Naar het festival, een driedaagse, zakten dit jaar een 1.000-tal geïnteresseerden af.

Voor de prijsuitreiking ging de dansfilm "Blush" van Wim Vandekeybus in première.