Bijzitters die verstek lieten gaan, krijgen boete van 275 euro

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft donderdag zeven dertigers veroordeeld tot een boete van 275 euro omdat ze, tijdens de Vlaamse en Europese verkiezingen van 13 juni vorig jaar, verzaakten aan hun burgerplicht om als bijzitter te zetelen in een kiesbureau. De dertigers waren afkomstig van Tongeren, Genk, Kortessem en Opglabbeek.

Belga

De rechter oordeelde donderdag dat alle betichten zonder wettige reden aan hun burgerplicht verzaakt hadden. Een aantal onder hen beweerden dat ze nooit een oproepingsbrief ontvangen hadden, maar aan die verklaringen hechtte de rechter donderdag geen geloof.

Een 32-jarige vrouw en een 31-jarige man uit Genk kregen een boete van telkens 93,50 euro, met uitstel. De rechter hield bij de bepaling van de strafmaat rekening met hun gunstig strafrechterlijk verleden.

Twee andere betichten kregen de vrijspraak omdat ze volgens de rechter enerzijds tijdig hadden laten weten dat ze omwille van beroepsredenen verhinderd waren en omdat ze zich anderzijds wel aangeboden hadden op het stembureau, maar van hun taak als bijzitter ontslagen werden.