Nieuwe vestiging KHLim in Winterslag kost 6,3 miljoen

De Katholieke Hogeschool Limburg heeft gisteren een realisatieovereenkomst met het stadsbestuur van Genk ondertekend voor de bouw van een nieuwe vestiging op het voormalige mijnterrein van Winterslag. Het gaat om een investering van 6,3 miljoen euro. Zowat 450 studenten zullen in september 2007 verhuizen van de Weg naar As naar het mijnterrein.

jforier

Dat het departement Media en Design Academie van de KHLim kandidaat was om zich te vestigen op het voormalige mijnterrein van Winterslag, was al langer bekend. Sinds gisteren is er dus ook de definitieve ‘ja’ en de officiële ondertekening van de realisatieovereenkomst. Daarmee is weer een belangrijke stap gezet in de verdere ontwikkeling van het voormalige mijnterrein in Winterslag. Het stadsbestuur van Genk, dat eigenaar is van het terrein en de gebouwen, wil heel de site ombouwen tot een centrum voor onder meer kunst, cultuur, toerisme en bedrijvigheid. “Een perfecte ligging waar ook het departement Media en Design Academie van de KHLim in thuishoort”, zo oordeelt het stadsbestuur.

De bestuurders van de KHLim en van het departement, dat momenteel nog in het oude Sint-Jansziekenhuis op de Weg naar As wordt ondergebracht, zijn het daar roerend mee eens. “Het oud-ziekenhuis had weliswaar een zekere charme, maar voldeed niet langer aan de behoeftes van de studenten audiovisuele en beeldende kunsten en productdesign”, zegt Willy Indeherberge, algemeen directeur van de KHLim. De nieuwe vestiging van de KHLim wordt ingeplant aan de kant van de Wilde Kastanjelaan, op het terrein waar nu enkele jonge bomen staan. In totaal gaat de nieuwe infrastructuur zesduizend vierkante meter innemen. Vlak naast de hogeschool komt het geplande design-centrum.

“Dat laat ons toe om de voor Vlaanderen unieke opleiding Master in Productdesign beter in de verf te zetten”, zegt Indeherberge. Volgens de algemeen directeur moet de nieuwbouw ook extra kansen geven aan de audiovisuele opleidingen en aan de beeldende kunsten. Voor de realisatie van het project trekt de KHLim 6,3 miljoen euro uit. In een eerste fase - dit jaar nog - legt de stad Genk een ondergrondse parking aan. Verwacht wordt dat begin volgend jaar de werken voor de bouw van de nieuwe vestiging van start gaan. “We hopen de lessen in september 2007 te kunnen starten in onze nieuwe vestiging in Winterslag”, zegt Indeherberge. Het oude ziekenhuis, waarin het departement nu gevestigd is, gaat daarna tegen de vlakte om plaats te ruimen voor onder meer seniorenwoningen die gebouwd worden in het kader van de Welzijnscampus in dat gebied.