"Publieke versie gevangenneming Hoessein pure fictie"

De publieke versie van de gevangenneming van Saddam Hoessein is pure fictie. Dat zei de Amerikaanse ex-sergeant Nadim Abu Rabeh woensdag in de Saoedische krant

al-Medina

, aangehaald door het persbureau UPI.

Belga

Abou Rabeh, van Libanese afkomst, was erbij toen de voormalige Iraakse president werd gevangengenomen. Volgens hem gebeurde dat op 12 december 2003, en niet de dag nadien, zoals het Amerikaanse leger beweerde.

"Ik maakte deel uit van een 20-koppig team dat in de regio van Doer, nabij Tikrit, gedurende drie dagen naar Saddam heeft gezocht. We vonden hem uiteindelijk in een bescheiden woning in een klein dorpje, en niet in een put zoals werd bekendgemaakt", aldus Rabeh.

"Tijdens de schermutselingen die aan de gevangenneming vooraf gingen, liet een marinier van Soedanese afkomst het leven", zo luidt het. Volgens Rabeh heeft Saddam zelf op hen geschoten vanuit een raam op de tweede verdieping van het huis. Ze hebben hem vervolgens aangeraden zich over te geven aangezien "het geen zin had zich te verzetten".

"Later heeft een militair productieteam de film van Saddams gevangenneming, in een put die eigenlijk een oude boorput was, gefabriceerd", aldus Rebah.