Personeel Carta Mundi staakt uit onvrede met reorganisatieplannen

De zowat 200 arbeiders van speelkaartenfabrikant Carta Mundi in Turnhout hebben donderdagmiddag het werk neergelegd. Dat gebeurde nadat de bedrijfsleiding op een ondernemingsraad dinsdagavond een reorganisatie aankondigde. Een dertigtal personeelsleden zou hun baan verliezen, zegt Rudy Molenberghs, secretaris van de socialistische vakbond ABVV.

Belga

"Twee inpakmachines verhuizen naar een dochteronderneming in Engeland", zegt Molenberghs. "De inktkeuken van het bedrijf zou ook uitbesteed worden. Die beslissingen worden enkel genomen omdat het goedkoper is. Onder de 30 mensen die hun baan mogelijk verliezen, bevinden zich 20 interimarbeiders."

Toen de directie het nieuws aankondigde, steeg de ongerustheid bij het personeel. "De directie kon werkzekerheid beloven voor zes maanden", zegt Molenberghs. "Voorwaarde was wel dat ze dan een groot order binnen zou halen. Zoniet, dan zou er zelfs geen zes maanden werkzekerheid zijn. Daarom heeft het personeel beslist om het werk neer te leggen. Ook de nachtploeg zal niet aan het werk gaan."

Momenteel zitten directie en vakbonden nog rond de tafel. Het personeel hoopt op een duidelijk zicht op de toekomst en wil werkzekerheid tot minstens eind 2005.