Olieprijs daalt voor het eerst deze week

De prijs van ruwe olie is donderdag voor het eerst sinds de recordhoogtes van de afgelopen dagen opnieuw licht gedaald. Volgens handelaars liggen de teruglopende Chinese olie-invoer en de toename van de Amerikaanse olievoorraden aan de oorsprong van deze prijsdaling. De Verenigde Staten en China zijn de twee grootste olieverbruikers ter wereld.

Belga

Voor een vat ruwe olie met levering in april betaalde men donderdag op de New Yorkse beurs 54,19 dollar. Dat is een prijsdaling van 1,1 procent. Woensdag bereikte de olieprijs met 55,65 dollar nog een recordhoogte. De dalende Amerikaanse brandstofreserves duwden op hun beurt de prijzen voor benzine de hoogte in.

In Europa werd Brent-olie, voor levering in april, 50 dollarcent goedkoper, tot 52,88 dollar per vat. Woensdag bereikte de olieprijs op de International Petroleum Exchange in Londen tijdens de daghandel een absolute recordhoogte van 54,30 dollar.

Maar toch gaat men ervan uit dat, door de opnieuw toenemende vraag in de Verenigde Staten en in veel Aziatische landen de recordprijs van 55,67 dollar per vat, die vorig jaar in oktober werd opgetekend, de komende dagen kan overtroffen worden. Door de razendsnelle behoefte van China, India en andere Aziatische landen voldoet de huidige olieproductie niet. De Opec-landen komen op 16 maart bijeen in Iran. De oliemarkt maakt zich op voor een behoud van de productiequota van de Opec.