BMW blaakt van zelfvertrouwen na recordresultaat

De Duitse autobouwer BMW blaakt van zelfvertrouwen. "De afgelopen jaren zijn we met ons gamma, onze marktpositie en onze financiële kracht stevig gegroeid en sterker dan ooit," zei topman Helmut Panke donderdag in München. BMW verhoogt het dividend, gaat aandelen terugkopen en verhoogt zijn groeiramingen. Een prognose voor 2005 geeft BMW (nog) niet.

Belga

De winst vóór belastingen steeg in 2004 met 11 procent tot 3,5 miljard euro. Terwijl concurrenten VW en Mercedes in de problemen kwamen, slaagde de Beierse groep erin de marges te verbeteren. De nettowinst klom met 14 procent tot 2,2 miljard euro. In de divisies auto en financiële diensten presteerde het concern sterker, in de motorfietsendivisie ging de winst voor belastingen lager.

Het dividend verhoogt van 0,58 tot 0,62 euro per aandeel. Daarnaast zal de algemene vergadering groen licht moeten geven voor een terugkoopprogramma van eigen aandelen, dat tot 10 procent van het maatschappelijk kapitaal kan belopen.

BMW profiteerde het afgelopen jaar van de lancering van nieuwe modellen, onder meer de nieuwe X3 en de 6-reeks. De omzet nam met bijna 7 procent toe tot 44,3 miljard euro. Het aantal verkochte wagens van de merken BMW, Mini en Rolls Royce steeg met goed 9 procent tot 1,25 miljoen. Het concern waagt zich niet aan winstvooruitzichten, gezien de huidige koers van de euro en de stijgende grondstoffenprijzen.

Op lange termijn is BMW alleszins goed gepositioneerd, zegt Panke. Op het recente autosalon van Genève kondigde de groep nog twee nieuwe modellen (een soort van en een terreinwagen) aan.