Spanje herdenkt treinaanslagen

Zeshonderdvijftig kerken in en rond de Spaanse hoofdstad Madrid hebben vrijdagmorgen tien minuten lang hun klokken geluid, om de herdenking in te luiden van de aanslagen die moslimterroristen in de ochtendspits van 11 maart 2004 pleegden op vier forensentreinen.

AP Ned

De klokken begonnen om 07.37 uur luiden, het tijdstip waarop de eerste aanslag werd gepleegd.

"Het wordt een treurige dag, speciaal voor familieleden van de slachtoffers", zei de 35-jarige Amaya Sistiaga, die voor de Sint Teresakerk stond.

Bij het station van El Pozo, waar een jaar geleden 67 van de 191 doden vielen, legden mensen bloemen bij een provisorisch gedenkteken. Ook werden er kaarsen aangestoken. Een man gooide rode en witte anjers op de rails. "Ik zal het beeld van wat zich hier afspeelde nooit kwijtraken", zei de 42-jarige Paco, een EHBO'er die een jaar geleden stervende slachtoffers bijstond. "Ik ruik nog het kruit en zie mezelf stukken lichaam oprapen op het perron. Zie het hoofd van een jongen op een bank voor me." Terwijl hij vertelt ontvangt hij een sms'je van een collega, dat luidt: "Een jaar geleden namen ze ons iets af".

Om 12.00 uur wordt in een park waar 192 olijfbomen en cipressen zijn geplant voor de slachtoffers en de agent die drie weken later werd gedood toen verdachten van de aanslagen zichzelf opbliezen in een flat een korte, stille plechtigheid gehouden. Donderdag nam het parlement al vijf minuten stilte in acht, terwijl een cellist een Bach-suite speelde.