Madrid herdenkt aanslag op pendeltreinen

De 650 kerken in Madrid hebben vrijdag om 07.37 uur gedurende vijf minuten gelijktijdig hun klokken geluid.

Belga

Een jaar geleden ontploften op dat moment in vier pendeltreinen in de Spaanse hoofdstad tien bommen, waarbij 191 mensen het leven verloren en 1.900 gewonden vielen, de zwaarste terroristische aanslag in de geschiedenis van Spanje.

Madrileense gemeenteraadsleden woonden herdenkingsplechtigheden bij op de vier plaatsen waar de ontploffingen plaatsvonden, waaronder het station van Atocha. De moslims in Spanje werden opgeroepen te bidden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen, opgeëist door de islamitische terreurgroepering al-Qaïda.

Vrijdag is een dag van nationale rouw in Spanje. Vrijdagmiddag wordt een stiltemoment in acht genomen. Koning Juan Carlos, de Marokkaanse koning en VN-secretaris-generaal Kofi Annan huldigen in het Retiro-park het "Bos van de Afwezigen" in. Het bos is een gedenkplaats met 192 cypressen en olijfbomen. De bomen werden aangeplant ter ere van de 191 slachtoffers en een jonge politieagent, die dagen later bij de arrestatie van terroristen om het leven kwam.