VS trekken zich terug uit protocol Conventie Wenen

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het protocol van de Conventie van Wenen uit 1963, dat het internationaal strafhof in Den Haag (ICC) toelaat tussen te komen bij dossiers van gevangen genomen buitenlanders in de VS.

Belga

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, aangekondigd. VN-secretaris-generaal Kofi Annan werd maandag al van de Amerikaanse beslissing op de hoogte gebracht.

De reden van de terugtrekking uit het protocol is volgens Rice een bevoegdheidsprobleem tussen het strafhof en de gerechtelijke autoriteiten van de VS, zowel op nationaal vlak als wat de staten afzonderlijk betreft. Een woordvoerster van het kabinet van Rice stelt dat de overeenkomst van de Conventie van Wenen het gerechtelijke systeem in de VS kan belemmeren en dat daarom beslist werd er geen gevolg meer aan te geven.

De voorbije jaren werden voor het ICC in Den Haag verschillende zaken in het nadeel van de VS beslecht. Vaak ging het om buitenlandse terdoodveroordeelden die zich niet tot de diplomatieke vertegenwoordigers van hun land in de VS mochten wenden en daarom een beroep deden op het internationaal strafhof in Den Haag. Zo kregen 51 terdoodveroordeelde Mexicanen het recht op nieuwe hoorzittingen toegewezen, allesbehalve naar de zin van justitie in de VS.