Brits Lagerhuis ontneemt Sinn Fein parlementaire vergoeding

Het Britse Lagerhuis heeft de Noord-Ierse republikeinse partij Sinn Fein donderdag tijdelijk haar recht op parlementaire vergoedingen afgenomen uit protest tegen recente misdaden van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), waarmee zij nauwe banden heeft.

AP Ned

Na enige uren debatteren bepaalden de leden van het Lagerhuis unaniem dat de vier leden van Sinn Fein in het Noord-Ierse parlement de komende twaalf maanden geenv onkostenvergoedingen krijgen. Door de maatregel loopt de partij zeker vierhonderdduizend pond (zeshonderdduizend euro) mis. De Conservatieven in het Britse lagerhuis wilden Sinn Fein zelfs de toegang tot het parlementsgebouw ontzeggen, maar dat ging de Labour-meerderheid te ver.

Het intrekken van de vergoedingen is bedoeld als strafmaatregel voor de moord in Belfast op Robert McCartney in januari en de overval op een bank in de Noord-Ierse hoofdstad in december, die beide zijn toegeschreven aan het IRA. Vorige maand verklaarde de Ierse regering dat twee van de vier Sinn Fein-leden in het Noord-Ierse parlement, voorzitter Gerry Adams en zijn plaatsvervanger Martin McGuinness, ook in het zeven leden tellende commando van het IRA zitten.

Sinn Fein noemt de strafmaatregel in een reactie "voorspelbaar en ondemocratisch". Volgens de partij staat de maatregel gelijk aan een aanval op Sinn Fein, haar politiek mandaat en de kiezers die zij vertegenwoordigt.

De vier Sinn Fein-leden in het Noord-Ierse parlement nemen geen deel aan de sessies daar, omdat ze daarvoor een eed moeten afleggen waarin zij trouw zweren aan de Britse kroon. Ze maken wel gebruik van de kantoren in het parlement en krijgen dus ook vergoedingen.

Een peiling onder Noord-Ierse katholieken, waarvan donderdag de resultaten werden gepresenteerd, heeft uitgewezen dat de meesten van hen willen dat het IRA zich onmiddellijk ontwapent en opheft. Opvallend genoeg zei ook 59 procent van de Noord-Ierse Sinn Fein-stemmers voorstander te zijn van ontwapening van het IRA en 44 procent van ontmanteling ervan.