Miljoen werknemers betogen in Frankrijk

Meer dan een miljoen misnoegde werknemers uit de openbare en privé-sector hebben donderdag in Frankrijk tijdens een algemene staking betoogd voor hogere lonen, een kortere werkweek en meer werkgelegenheid, zo hebben organisatoren van de staking gezegd.

Belga

BR> De politie hield het op 570.000 betogers.

De staking legde het vervoer in het hele land lam en stuurde het openbaar vervoer in meer dan 50 steden, het spoorwegvervoer en de luchtvaart grondig in de war.

Vakbonden zeiden dat zo'n 150.000 mensen in Parijs protesteerden, terwijl in Marseille, Bordeaux en Toulouse respectievelijk 100.000, 50.000 en 40.000 betogers de straat op gingen.

Het was de derde nationale actie waartoe de bonden dit jaar opriepen. In meer dan honderd steden en gemeenten uitten werknemers hun boosheid over een substantieel verlies aan koopkracht en een toenemende werkloosheid terwijl de Franse bedrijven recordwinsten melden.

In Parijs wijzigden de vakbonden het traject van de protestmars om de evaluatiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité te ontzien, die in de Franse hoofdstad was om de kandidatuur van de stad voor de Zomerspelen van 2012 te onderzoeken. Betogers droegen t-shirts en petjes met daarop "de Olympische Spelen over zeven jaar, hogere lonen nu".

De onderwijsbonden zeiden dat meer dan de helft van de onderwijzers en leerkrachten van het middelbaar onderwijs deelnamen aan de staking. Leerkrachten en leerlingen eisen dat de regering een geplande hervorming van het onderwijs intrekt.