Rebellen wijzen sharia-rechter aan als nieuwe Tsjetsjeense president

Na de dood van de vroegere Tsjetsjeense president Aslan Maschadov is sjeik Abdoel Chalim, leider van de hoogste islamitische rechtbank in Tsjetsjenië, aanduid als zijn opvolger. De radicale Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Bassajev deelde dit mee in een verklaring op het internet.

Belga

Volgens Russische politici en pro-russische Tsjetsjenen is Bassajev nu echter de onbetwiste leider van het Tsjetsjeense verzet.

Abdoel Chalim was onder Maschadov de leider van de sharia, het hoogste islamitische gerecht in Tsjetsjenië, en hij staat bekend als een religieus extremist, aldus Russische media. Het is niet duidelijk of Chalim een Tsjetsjeen of een Arabier is.

"Als er al zo iemand (als Abdoel Chalim) bestaat, heeft Bassajev hem de rol van marionet toegedicht", stelde Taoez Dzjabrailov, voorzitter van de pro-russische Tsjetsjeense staatsraad. "Onze veiligheidsorganen zullen alle internationale terroristen die op ons gebied opereren, vernietigen", sprak Russisch parlementsvoorzitter Boris Gryzlov.

Maschadov kwam dinsdag om tijdens een vuurgevecht met de Russische strijdkrachten in Tolstoj-Joert. Maschadov werd in januari 1997 tot president verkozen, maar werd twee jaar later van de macht verdreven toen Rusland voor de tweede keer op drie jaar tijd troepen stuurde om zijn onafhankelijkheidsstreven te fnuiken. Voor Moskou stond hij samen met Sjamil Bassajev bovenaan een lijstje van op te sporen Tsjetsjeense leiders.