Dodental zelfmoordaanslag Mosoel loopt nog op

Bij een zelfmoordaanslag in een sjiitische moskee in Mosoel (Noord-Irak) zijn donderdag minstens 47 doden en 81 gewonden gevallen, aldus het Franse persagentschap AFP. Het Duitse DPA heeft het over minstens 50 doden.

AP Ned

Vermoedelijk is de aanslag het werk van soennitische moslims. Die willen het land in een burgeroorlog storten nu Irak afstevent op een sjiitische politieke dominantie. Het plaatselijke comité van soennitische geestelijken veroordeelde de aanslag al met klem en riep de bevolking op om bloed te geven.

De aanslag deed zich voor tijdens een begrafenis van een leidende figuur binnen de strekking van de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr. De begrafenis werd druk bijgewoond.

Volgens getuigen kwam de kamikaze te voet binnen in een zaaltje nabij de sjiitische al-Shahidainmoskee.

Vermoedelijk is de aanslag het werk van soennitische moslims. Die willen het land in een burgeroorlog storten nu Irak afstevent op een sjiitische politieke dominantie. Mosoel (370 km ten noorden van Bagdad) wordt gedomineerd door soennieten maar heeft ook een kleine sjiitische gemeenschap.

Aan de ingang van het grootste ziekenhuis in Mosoel reden in de vooravond voortdurend ambulances af en aan. De lokale televisiezender deed een oproep aan de bevolking om bloed te geven.