Meer dan 100 Afrikanen sterven tijdens vlucht naar Jemen

Meer dan een honderdtal Ethiopiërs en Somaliërs zijn afgelopen week omgekomen terwijl ze een poging ondernamen om de kusten van Jemen te bereiken in illegale vluchtelingenbootjes. Dat heeft het Hoog Commisariaat voor vluchtelingen van de Verenigde Naties donderdag bekendgemaakt.

Belga

Een boot met aan boord meer dan 93 passagiers, ook vrouwen en kinderen, zonk afgelopen 3 maart wegens technische problemen in de Golf van Aden. Slechts vier mensen overleefden de ramp. Volgens ooggetuigen waren de slachtoffers Somalische en Ethiopische vluchtelingen. De boot maakte deel uit van zes sloepen die met in totaal 450 passagiers op weg waren naar de zuidkust van Jemen.

Maandag dwong de bemanning van een ander illegaal bootje haar 85 inzittenden om in zee te springen terwijl het bootje nog op een aanzienlijke afstand van de kust verwijderd was. Volgens getuigen verdronken 18 vluchtelingen en visten de Jemenitische autoriteiten nog zeven andere lichamen uit het water. In totaal slaagden 67 anderen erin om de kust te bereiken.

Uit de verklaringen van de overlevenden blijkt dat ongeveer 1.500 mensen de komende dagen nog zullen proberen om Jemen illegaal binnen te raken.

Elk jaar wagen duizenden Somaliërs en Ethiopiërs hun kans en doen ze een beroep op mensensmokkelaars om de kust van Jemen te bereiken. Uit cijfers van de VN blijkt dat er ongeveer 47.000 Somaliërs in Jemen verblijven, maar de autoriteiten schatten dat er daadwerkelijk honderdduizenden Somaliërs in het land verblijven.