Rechter verwerpt aanklacht Vietnamese slachtoffers Agent Orange

Een Amerikaanse rechter heeft donderdag bepaald dat de Amerikaanse bedrijven die het in de oorlog in Vietnam veel gebruikte ontbladeringsmiddel Agent Orange hebben geproduceerd, onschuldig zijn aan het plegen van oorlogsmisdaden.

AP Ned

De aanklacht tegen de Amerikaanse chemische fabrieken Monsanto, Dow Chemical en zo'n twaalf andere was ingediend door een deel van de naar schatting vier miljoen Vietnamezen die ernstige gezondheidsproblemen hebben opgelopen als gevolg van het zeer giftige middel.

De advocaten van de Vietnamese slachtoffers hadden in het proces aangevoerd dat Agent Orange een gif was dat volgens het internationaal recht niet in een oorlog gebruikt mag worden. De advocaten van de chemische fabrieken stelden echter dat hun cliënten niet konden worden gestraft voor het opvolgen van de bevelen van de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger, de Amerikaanse president. Het Amerikaanse ministerie steunde de beklaagden. Het zei dat een veroordeling in deze zaak de bevoegdheden van een Amerikaanse president in oorlogstijd ernstig zou kunnen beperken.

De Amerikaanse luchtmacht heeft tussen 1962 en 1971 naar schatting tachtig miljoen liter ontbladeringsmiddel, voornamelijk Agent Orange, over Vietnam uitgestrooid om de Vietcong zijn schuilplaatsen in de jungle te ontnemen. Amerikaanse veteranen en veel Vietnamezen wijten een reeks van ziekten, waaronder afwijkingen bij de geboorte, kanker en zenuwziekten aan de blootstelling aan Agent Orange.

Het proces tegen de Amerikaanse chemische fabrieken was de eerste poging van Vietnamezen om een schadevergoeding te krijgen voor de effecten van Agent Orange. Zo'n tienduizend Amerikaanse Vietnam-veteranen die zijn blootgesteld aan de stof krijgen al jaren een invaliditeitsuitkering.