FBI betwijfelt sterkte van al-Qaida

Er bestaat geen twijfel over dat al-Qaida de Verenigde Staten wil aanvallen, maar het is nog onduidelijk of de terreurgroep daartoe wel in staat is.

Belga

Dat blijkt uit een geheim FBI-rapport dat de Amerikaanse nieuwszender ABC News kon inkijken.

"De intentie van de leiders van al-Qaida om de Verenigde Staten aan te vallen, wordt niet in vraag gesteld", aldus het rapport. "Maar hun bekwaamheid om die aanval daadwerkelijk uit te voeren, is onduidelijk en dat voornamelijk op het gebied van 'spectaculaire' operaties". Volgens het FBI-rapport hangt de bekwaamheid van de terreurgroep om aanvallen binnen de VS te lanceren af van de bekwaamheid om in de VS zelf te infiltreren en er medewerkers te behouden.

Voorts staat er in het 32 pagina's tellende dossier te lezen dat het FBI geen enkele echte 'sleepers', dat zijn medewerkers van al-Qaidaleider Osama Bin Laden in de VS, heeft ontdekt. Daarmee wordt de 'sleepercel'-theorie van de openbare aanklager, waarbij zeven mannen in Lackawanna (New York) werden geviseerd, kordaat van de hand gewezen.

"Uit beperkte verslagen sinds maart blijkt dat al-Qaida op zoek was naar mensen om te rekruteren en te trainen voor het uitvoeren van aanvallen in de VS, maar die verslagen verduidelijken niet of die rekruteringen en trainingen succesvol zijn geweest", gaat het FBI voort. "Ook de Amerikaanse regering is er tot nu toe nog niet in geslaagd, met bewijzen van dergelijke netwerken op de proppen te komen".

Uit het rapport blijkt ook dat al-Qaida steeds van tactiek wisselt omdat de leiders van de terreurgroep op de hoogte zijn van de profielen van de volwassen Arabische mannen die de ronde doen.

"Al-Qaida rekruteert vooral mensen van wie niemand zou vermoeden dat ze Arabisch zijn en ook Amerikanen, voornamelijk Afro-Amerikanen die zich tot de Islam bekeerden, komen in aanmerking voor de aanvallen binnen de VS zelf".