Eto'o (Barcelona) beschuldigt Engelse steward van racisme

De terugwedstrijd in de achtste finales van de Champions League tussen Chelsea en FC Barcelona, die de Engelsen met 4-2 wonnen, werd net na het laatste fluitsignaal ontsierd door enkele schermutselingen tussen Engelse stewards en Spaanse spelers.

Belga

Volgens de Spaanse club werden er racistische beledigingen geuit. Samuel Eto'o, de Kameroenese aanvaller van Barcelona, verklaarde dat hij voor "aap" uitgescholden werd door een steward. "Hij noemde me aap", verklaarde de aanvaller aan de pers. Ik heb het begrepen, hij noemde me aap, en ik ben bijzonder kwaad."

Eto'o kwam ook terug op het gedrag van Jose Mourinho, de trainer van de Engelse club, die na de verloren heenmatch in Spanje (2-1) de persconferentie boycotte en Barça-coach Frank Rijkaard ervan beschuldigde tijdens de rust met scheidsrechter Anders Frisk te hebben gesproken.

"Jullie moeten het gezicht van de trainer bekijken, aldus de Kameroener. Dat is de mentaliteit van de club. Als Chelsea de Champions League wint, wordt het belachelijk."

Carles Puyol, een verdediger van de Catalaanse club, bevestigt de beschuldigingen van Eto'o: "De andere spelers vertelden me dat veiligheidsagenten Eto'o beledigd hadden en hem aap noemden." De televisiebeelden van net na de wedstrijd toonden hoe Rijkaard en zijn Braziliaanse aanvaller Ronaldinho de confrontatie aangingen met Engelse stewards.

De incidenten zouden begonnen zijn toen Andre Villas, bij Chelsea verantwoordelijk voor de aanwervingen, coach Rijkaard kwam uitdagen. "Een man kwam onze bank beledigen, en ik wil niet zeggen wat ik van hem denk", verklaarde de Nederlander.

William Gaillard, de communicatiedirecteur van de Europese Voetbalbond (UEFA), bevestigde dat de incidenten onderzocht zullen worden. "We zullen het bekijken, maar hebben wel bewijzen nodig", zei hij.

Chelsea van haar kant weerlegt alle beschuldigingen. "Chelsea weerlegt met klem de gedachte dat racistische uitlatingen geroepen zouden zijn door eender wie van de club. Chelsea veroordeelt elke vorm van racisme."