Iraanse monarchisten in hongerstaking op luchthaven

Een groep van 58 ongewapende Iraniërs is in een Lufthansa-vliegtuig op het vliegveld van Zaventem in hongerstaking gegaan voor de herinvoering van de monarchie in Iran. De Iraniërs weigeren het vliegtuig te verlaten waarmee ze in Brussel aankwamen.

Belga

Twee mannen hebben ondertussen het vliegtuig verlaten. Volgens hen zitten er nog 58 mensen op het vliegtuig. Volgens Ramin Atashgar, die optreedt als woordvoerder van de Iraniërs, zijn de inzittenden voorlopig in hongerstaking.

"We hebben het vliegtuig verlaten om te kunnen vertellen waarom we actie voeren", vertelde een van de twee mannen die al van het vliegtuig is gekomen. Alle 58 mensen die nu nog op het Lufthansa-vliegtuig zitten, komen van overal ter wereld. Ze zijn wel allemaal van Iraanse origine. De actievoerders behoren naar eigen zeggen tot de groepering 'Anjomane Padeshahi', wat vrij vertaald zoiets als "groep voor monarchie" wil zeggen.

De actievoerders eisen dat de Europese landen stoppen met het huidige regime in Iran te steunen. In plaats van het huidige regime, de Islamic Republic of Iran, willen ze een democratie en koninkrijk. Ze hebben een document dat ze ondertekend willen zien door de Europese leiders. Ramin Atashgar, die naar eigen zeggen gebeld had met iemand die nog aan boord van het vliegtuig zat, deelde mee dat er al contacten waren tussen de actievoerders en de ambassades van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS. De sfeer aan boord was "rustig en goed" volgens Atashgar, maar hij deelde ook mee dat de inzittenden voorlopig niets willen eten.

Het vliegtuig van Lufthansa landde om 14.03 uur op de luchthaven van Zaventem. Toen het in Frankfurt vertrok, waren er 120 passagiers aan boord. Het boordpersoneel en de andere passagiers konden in België zonder problemen het toestel verlaten.