Malinese muzikant met nieuw paspoort toch toegelaten in België

De Malinese muzikant Bassekou Kouyaté is donderdag dan toch toegelaten op Belgisch grondgebied. De 38-jarige gnonispeler (driesnarige gitaar) werd vorige vrijdag op de luchthaven van Zaventem opgepakt omdat hij over een vals paspoort beschikte.

Belga

Dominique Ernould van de Dienst Vreemdelingenzaken bevestigt het bericht van de RTBF-radio dat de zanger is vrijgelaten.

Op het paspoort van Bassekou Kouyaté stonden twee valse stempels. Zijn reisdocumenten werden vervolgens in beslag genomen. De muzikant contacteerde daarop de Malinese diplomaten in Brussel. Zij lieten vanuit Mali een nieuw paspoort overvliegen. België verleende de muzikant vervolgens een nieuw visum, waardoor hij nu aan zijn professionele verplichtingen tegemoet kan komen.

Donderdagavond wordt Bassekou Kouyaté in Antwerpen verwacht in het kader van het festival 'Stemmen uit Mali'. Hij moest er eigenlijk al eerder optreden, maar moest verstek laten gaan omdat hij vastzat op Zaventem. Ook op 16 en 18 maart staat de Malinees in Antwerpen op het podium. Morgen/vrijdag treedt Bassekou Kouyaté op in het cultureel centrum van Etterbeek.

Eerst zou de muzikant maandagnamiddag op een vliegtuig richting Algerije worden gezet, maar hij weigerde aan boord van het vliegtuig te gaan. Sindsdien verbleef hij in het gesloten centrum op de luchthaven van Zaventem.