OM vordert tot acht jaar in grote drugszaak

Tweeëndertig beklaagden zijn donderdag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen moeten verschijnen in een groot drugsdossier. Zij zouden volgens het openbaar ministerie deel uitmaken van drie drugsorganisaties uit Borgerhout die nauw met elkaar samenwerkten. De procureur vorderde effectieve celstraffen van één tot acht jaar en boetes tot 50.000 euro.

Belga

De politie kwam de bendes in april 2003 op het spoor. De buren van een drugspand in de Robert Schumanlaan in Antwerpen hadden klacht ingediend wegens overlast. De speurders observeerden het pand een tijdlang en voerden vervolgens een huiszoeking uit. Acht personen werden opgepakt. Eén van hen bekende dat hij zijn drugs bij Tony V.d.B. aankocht, de achttiende beklaagde.

In mei 2003 begon de politie zijn telefoon af te luisteren en stootte zo uiteindelijk op een heel netwerk van dealers. De speurders ontrafelden het kluwen en kwamen tot de vaststelling dat het eigenlijk om drie bendes ging die nauwe banden met elkaar onderhielden en als een goed geoliede machine samenwerkten.

De hoofdorganisatie stond onder leiding van Mohamed H., alias de 'Chinees'. Hij was naar verluidt al jaren één van de grootste dealers van de Scheldestad. Hij had verschillende luitenanten aan wie hij bevelen uitdeelde. Mohamed was ook diegene die het geld beheerde en de contacten met de klanten en de leveranciers onderhield. Zelfs na zijn arrestatie zette hij zijn handeltje voort vanuit zijn cel.

De bende die door de familie E.O geleid werd, met Fouad E.O. en Mohamed E.O. aan het hoofd, nam rechtstreeks drugs af van Mohamed H. Ze beschikten over een groot afzetgebied en hadden klanten in onder meer Antwerpen, Sint-Niklaas, Mechelen en Gent. De broers Z. hadden ten slotte de touwtjes van de derde bende in handen.

Na maanden intensief speurwerk achtte de politie de tijd rijp om tot de actie over te gaan. Op 4 maart 2004 organiseerde de politie een grootscheepse razzia. Bij de operatie werden 540 agenten, elf drugshonden en de politiehelikopter ingezet. Er werden 57 simultane huiszoekingen gedaan en 49 mensen in de boeien geslagen. De speurders namen 15.000 xtc-tabletten, zeven kilogram cannabis, beperkte hoeveelheden cocaïne, twaalf auto's en aanzienlijke bedragen cash geld in beslag. Vierendertig verdachten werden uiteindelijk door de onderzoeksrechter aangehouden.

Hoofdbeklaagde Mohamed H. gaat mogelijk voor acht jaar de cel in. Voor de andere leidinggevende figuren en loopjongens vorderde het OM celstraffen van één tot zeven jaar effectief. De zaak wordt vrijdag verdergezet.