29/29-autoverzekering leidde tot 22 pct minder ongevallen

Het aantal auto-ongevallen bij jongeren tussen 18 en 26 jaar is voor Axa België, sinds de invoering van de autoverzekering 29/29, met ruim een vijfde gedaald. Dat maakte Marc Raisière, lid van het uitvoerend comité van Axa België, donderdag op een persconferentie bekend.

Belga

De autoverzekering 29/29 is een initiatief van voormalig minister van Economie Fientje Moerman. Het systeem geeft aan jongeren de kans op een betaalbare autoverzekering, waarbij de verzekeraars een surplus van maximaal 29 pct mogen aanrekenen bovenop de gangbare premie voor een 29-jarige bestuurder. In ruil gaat de jonge chauffeur een reeks engagementen aan, zoals bijvoorbeeld niet 's nachts rijden.

"In het eerste jaar dat men een rijbewijs heeft, is het risico op een ongeval één op drie", aldus Raisière. De gemiddelde kost van een ongeval van een jongere is 4.700 euro, of dubbel zo hoog als een dertigplusser. Ongevallen tijdens het weekeinde zijn vaak nog duurder, aldus Axa.

"Wij hebben daarom beslist om het 29/29-contract zeer strikt toe te passen", aldus Raisière, eraan toevoegend dat alle autoverzekeringen van Axa voor bestuurders jonger dan 26 jaar onder dit regime vallen. "En de resultaten zijn spectaculair. Het aantal zware ongevallen met een schade van meer dan 25.000 euro daalde met 29 pct, en de frequentie van het aantal ongevallen nam met 22 pct af".

Raisière betreurde donderdag wel dat niet alle verzekeraars het systeem even rigoureus toepassen.