Criminaliteitscijfers Antwerpen met zes procent gedaald

De geregistreerde criminaliteit in Antwerpen daalde in 2004 met 6 pct ten opzichte van het jaar voordien. Van alle zonale prioriteiten is enkel het aantal diefstallen uit auto's gestegen.

Belga

In de toekomst zal de Antwerpse politie dan ook extra aandacht besteden aan deze feiten.

Op één na vertonen alle zonale prioriteiten een duidelijke daling. Het aantal gewapende diefstallen en diefstallen met geweld daalde sterk, respectievelijk met 30,1 en 18 pct. Daarnaast daalde ook het aantal handtasroven (5,9 pct) en het aantal diefstallen uit appartement of woning (5 pct). Enkel het aantal diefstallen uit auto's steeg in 2004 met 4,1 pct.

Diefstal uit auto's is het meest voorkomende misdrijf in Antwerpen, goed voor één vijfde van alle geregistreerde criminele feiten. In het laatste kwartaal van 2004 al daalde het aantal diefstallen uit auto's, dit in tegenstelling tot de andere zonale prioriteiten, waar in de eerste helft van 2004 vooruitgang geboekt werd.

Het soort criminaliteit verschilt ook naargelang de verschillende stadsbuurten. Zo komt woninginbraak vooral voor in de wijken buiten de Singel, terwijl diefstal met geweld en diefstal uit auto's vooral in de centrumzones voorkomen.

De Antwerpse misdaadcijfers daalden nu al voor het tweede jaar op rij, alles samen met 18 procent. Toch hoeden stadsbestuur en politie zich naar eigen zeggen voor euforie: de cijfers zijn immers louter een werkinstrument en geven op geen enkele manier resultaten weer.

Volgend jaar zullen de criminaliteitscijfers er overigens helemaal anders uitzien. Dan worden alle gegevens gecentraliseerd in een nationale databank, zodat ook alle feiten die in Antwerpen gebeurd zijn maar elders bij de politie zijn aangegeven in de statistieken kunnen worden opgenomen.