Spontane staking Belgocontrol legt luchtverkeer lam

Een stakingsactie van de verkeersleiders van Belgocontrol -die vanaf 11u30 het luchtverkeer boven België onmogelijk maakte- is iets voor 14 uur stopgezet. Dat verklaarde woordvoerder Guy Viselé van Belgocontrol.

Belga

"De actie is beëindigd en het luchtverkeer hernomen", aldus Viselé. De mensen die een vlucht hadden op het moment van de actie, tussen 11.30 uur en 14 uur, zouden later vandaag/donderdag nog kunnen vertrekken. De andere vluchten op donderdag hebben nog af te rekenen met vertragingen.

De verkeersleiders staakten uit onvrede met het personeelsbeleid bij de onderneming. Volgens de vakbonden respecteert de directie de afspraken niet. "Er zijn onderhandelingen aan de gang en ook volgende vrijdag is er een ontmoeting gepland", aldus Viselé, die eraan toevoegde dat de staking compleet onaangekondigd kwam en en waarschuwing was.

Er werd donderdag ook nog gestaakt in Frankrijk door het overheidspersoneel. De vluchten ondervinden op alle luchthavens problemen, met gemiddeld 45 minuten vertraging.