Vlaamse Zwemkampioenschappen: Van den Hoogenband zwemt in Antwerpen

Dit weekend worden in het Antwerpse Wezenbergzwembad de Open Vlaamse Zwemkampioenschappen georganiseerd. De blikvanger op deze Vlaamse kampioenschappen gingen de organisatoren net als vorig jaar over de grens zoeken, in de persoon van meervoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband.

Belga

De Nederlander zwemt voor het eerst sinds de Olympische Spelen van Athene nog eens een wedstrijd en zakt daarvoor af naar Antwerpen. De olympische kampioen op de 100 meter vrije slag is nieuwsgierig tot wat hij in staat is, na amper vijf weken training. "Ik heb totaal geen idee waar ik nu sta", blikt van den Hoogenband vooruit. "Normaal heb ik door de planning wel ongeveer een tijd in mijn hoofd, maar omdat het nu allemaal wat anders is gelopen, heb ik totaal geen idee. Ik ben erg benieuwd hoe het zal gaan."

Van den Hoogenband had aanvankelijk eind oktober de training willen hervatten. De geplande arbeid kwam wegens zijn verplichtingen na het olympisch goud echter al snel in het gedrang. Zelfs een paar uurtjes trainen in de avond lukte niet. In overleg met coach Jacco Verhaeren besloot hij een langere pauze in te gelasten. Pas na een vakantie met zijn vriendin en schoonouders in januari in Zuid-Afrika pakte hij de draad weer op.

Om te mogen starten op het WK moet van den Hoogenband vormbehoud tonen op de 100 en 200 meter vrije slag. Hij gaat er niet vanuit dat hem dit meteen in Antwerpen lukt, al is de wedstrijd voor de zekerheid wel als kwalificatiemoment aangevraagd. De inmiddels in Achel wonende Nederlander wil de WK-deelname in ieder geval bij de Swim Cup in Eindhoven veilig stellen.

Naast de Belgische zwemtop zakken er in het zog van van den Hoogenband nog een resem olympische finalisten af naar Antwerpen. De opvallendste naam op die lijst is die van de Française Malia Metella, die in Athene zilver won op de 50 meter vrije slag.