Limburgse cipiers donderdag opnieuw aan het werk

De zowat 100 cipiers van de oude gevangenissen van Hasselt en Tongeren hebben donderdagavond het principeakkoord dat bonden en het kabinet van justitie eerder op de dag bereikten, goedgekeurd. Dat gebeurde met ruim tweederde meerderheid.

Belga

Door het fiat van de cipiers wordt de 48-urenstaking van de Limburgse cipiers vanaf donderdagochtend 6 uur opgeheven, zo vernam Belga na afloop van de personeelsvergadering van het gemeenschappelijk vakbondsfront in Hasselt. De opening van de nieuwe supergevangenis in Hasselt gaat zoals gepland door op 19 maart, maar de komst van de gevangenen zal gespreid worden. De eerste gevangenen worden op 19 maart naar de nieuwe gevangenis in Hasselt overgebracht. Het betreft de gedetineerden van de oude strafinrichting van Hasselt.

Dertien dagen later worden ook de gevangenen van Tongeren naar de nieuwe strafinrichting overgebracht, aldus vakbondssecretaris Luc Neirynck (CCOD).

Wat het personeel betreft, werd voorts overeengekomen dat de cipiers van de oude gevangenissen van Tongeren en Hasselt ten laatste op 21 maart allemaal in de nieuwe strafinrichting aan de slag zullen zijn. Om de gedetineerden die nog twee weken langer in de gevangenis van Tongeren blijven te bewaken, zal er een dienstlijst opgemaakt worden voor de cipiers in Tongeren, zo zegt Eric Severijns (ACOD).

De bonden zullen daarnaast nog een aantal eisen aan het kabinet van Onkelinx overmaken. De kabinetsmedewerker van de minister beloofde alvast om alle hiaten op korte termijn te zullen opvullen. Ook aan de verhoging van de veiligheid zal de komende dagen nog gewerkt worden. Zo zullen er onder meer bijkomende bewakingscamera's geplaatst worden en werd er zopas een nieuw slotensystheem geïnstalleerd, aldus nog Severijns.