Een jaar cel voor valse facturen om diefstallen te verdoezelen

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft de Nederlander Jozef X. (60), zonder gekend adres, bij verstek veroordeeld tot 1 jaar effectieve celstraf en 9.916 euro boete wegens het opstellen van valse facturen om de herkomst van machines van werfdiefstallen te verdoezelen. De rechter beval woensdag zijn onmiddellijke aanhouding.

Belga

Jozef X. maakte deel uit van een dievenbende die nog drie leden telde. Tussen oktober 1997 en december 1999 werden door de bende meer dan twintig werfdiefstallen gepleegd. De strafvordering tegen een 47-jarige man uit Valkenswaard, die het transport en verkoop van de gestolen machines regelde, doofde uit door zijn overlijden in juli 2004.

De bende sloeg toe in Hasselt, Houthalen, Leopoldsburg, Hechtel-Eksel, Dilsen-Stokkem, Diepenbeek, Wellen, Heers, Geetbets, Diest en Scherpenheuvel-Zichem. De buit bestond uit graafmachines, een wiellader, een trilplaat, compressoren, stroomgroepen, aanhangwagens, een minigraafmachine, tractoren en een terreinwagen. Met de diefstallen en heling waren de mannen enkel op winstbejag uit.

Een 42-jarige chauffeur uit Hasselt, die vroeger voor een aannemer in grondwerken werkte en fungeerde als tipgever voor de bende, kreeg 260 uren werkstraf, of een vervangende celstraf van twee jaar, en 4.958 euro boete. Een 26-jarige Lanakenaar, die mee op dievenpad ging, was volgens de rechter al voldoende bestraft door een vonnis uit april 2004 wegens gelijkaardige feiten. Hij kreeg toen 260 uren werkstraf.

Elf burgerlijke partijen kregen een schadevergoeding van ruim 200.000 euro toegewezen.