Anderhalf jaar cel voor twee cocaïnedealers

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft woensdag Ibrahim S. (34) uit Houthalen en Omer O. (34) uit Genk veroordeeld tot elk anderhalf jaar effectieve celstraf en een boete van 4.958 euro wegens het dealen van cocaïne en witwassen van de opbrengsten van de drugsverkoop. Mesut K. (38) uit Houthalen kreeg vijftien maanden effectief en 4.958 euro boete. De 28-jarige broer van Ibrahim S. kreeg zes maanden cel en dezelfde boete. Verder verklaarde de rechter een vermogensvoordeel van 322.600 euro verbeurd.

Belga

De twee mannen uit de Houthalense wijk Meulenberg en de Genkenaar verkochten tussen midden mei 1997 en 8 augustus 2000 cocaïne in Houthalen-Helchteren. Met de opbrengsten - toen nog Belgische franken - gingen ze in een Maasmechels wisselkantoor Nederlandse guldens aankopen.

Gedetailleerde verklaringen van afnemers deden de drie dealers de das om. Eén persoon kocht in één weekend zelfs driehonderd dosissen cocaïne. Het trio voerde aan dat de getuigenissen onbetrouwbaar waren, maar dat werd niet aanvaard door de rechtbank.

Bij de strafbepaling werd wel rekening gehouden met het overschrijden van de redelijke termijn, gezien de mannen in september 2004 voor de correctionele zitting werden gedagvaard, zowat vier jaar na de feiten. Daarom werd geen onmiddellijke aanhouding bevolen, zoals gevraagd door het openbaar ministerie.