Stebo helpt in Haspengouw oude huizen verbouwen

Binnenkort kan je ook in Haspengouw aankloppen bij buurtopbouwwerk Stebo voor - gratis - advies over verbouwingen, premies of vergunningen. Zelfs raad over kleine bouwovertredingen kan. De provincie trekt daarvoor 70.000 euro uit. De bedoeling: de oude huizen in Haspengouw opknappen en zo de dorpjes leefbaar houden. Gisteravond is alvast het startschot gegeven op een info-vergadering voor de Haspengouwse burgemeesters.

jforier

Stebo ging in ‘92 aan de slag om - gratis - te helpen de vervallen mijncités in Beringen op te knappen. Al snel konden ook wijken in Genk, Winterslag, Zwartberg, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Maasmechelen en Houthalen-Helchteren rekenen op advies om te verbouwen. “We willen nu ook helpen in Zuid-Limburg en dus werken aan een leefbaar Haspengouw. De bevolking in Haspengouw telt meer ouderen en de huizen zijn er ook meer verouderd. Bij Stebo kan je nu raad gaan vragen over verbouwing van de woning, over vergunningen, over alle mogelijke premies die er bestaan. Bijvoorbeeld om je huis aan te passen aan je noden als oudere,” zegt gedeputeerde Jos Claessens.

Bouwovertreding Maar ook met vragen over bouwovertredingen of voor hulp van een architect kan je bij Stebo aankloppen. De gemeenten zelf worden door Stebo met raad en daad bijgestaan om woonstudies op te stellen.

“Het is de bedoeling dat Stebo in elke gemeente van Haspengouw komt zitten: één dag per week in Sint-Truiden, één dag in Gingelom, enzovoorts. Tijdens de info-avond is alvast de burgemeesters duidelijk gemaakt hoe Stebo hen kan ondersteunen en is hen gevraagd te zoeken naar een locatie. Het gemeentehuis is waarschijnlijk niet de meest geschikte plek, omdat de drempel te hoog is om daar binnen te stappen met vragen over een lichte bouwovertreding”, zegt Jos Claessens. Over drie maanden willen ze aan de slag. De provincie komt over de brug met 70.000 euro. “Na Haspengouw komt Noord-Limburg aan de beurt. Het is de bedoeling dat Stebo uiteindelijk in heel Limburg gemeenten en bouwers gaat ondersteunen.”