Limburgse cipiers gaan tweede dag staking in

De cipiers van de oude gevangenissen van Tongeren en Hasselt hebben woensdag voor de tweede dag op rij het werk neergelegd.

Belga

Ze doen dat op vraag van het gemeenschappelijk vakbondsfront ACOD en CCOD omdat de federale overheid tot hiertoe de geplande openingsdatum van de nieuwe zogenoemde supergevangenis in Hasselt niet wil verdagen.

Zowel aan de gevangenis van Tongeren als aan die van de oude en de nieuwe gevangenis in Hasselt staan op dit ogenblik stakersposten opgesteld. De tientallen cipiers die aan de oude gevangenis in Hasselt post gevat hebben, verhuizen straks allemaal naar de nieuwe gevangenis ter hoogte van de Herckenrodesingel in Hasselt. De bonden hebben daar om 10.00 uur een onderhoud met het kabinet van federaal minister van Justitie Laurette Onkelinx. "We willen hen een blijde inkomst geven", zo zegt vakbondssecretaris Eric Severijns van het ACOD.

Net zoals gisteren worden de taken van de stakende cipiers door de lokale politie overgenomen. In Tongeren zou naar verluidt slechts één werkwillige aan het werk gegaan zijn. In Hasselt is de staking compleet, zo luidt het nog in vakbondskringen.

De cipiers dringen aan op een latere opening van de nieuwe gevangenis in Hasselt opdat er nog veiligheidsaanpassingen kunnen worden aangebracht en opdat de zowat 140 nieuwe penitentiaire beambten die in de strafinrichting aan de slag zullen gaan minstens een maand de tijd krijgen om vertrouwd te raken met de procedures en veiligheidsvoorschriften. De openingsdatum is van de nieuwe gevangenis is gepland voor volgende week zaterdag.