Valschermspringer verongelukt op het vliegveld van Schaffen

Valschermspringer Tom Van Elsen (35) uit Tremelo is zondagnamiddag rond 15.30 uur verongelukt in Schaffen (Diest). De man heeft om een of andere reden zijn valscherm niet open getrokken. Het parket van Leuven onderzoekt de zaak.

kdriessens

BR> “Van Elsen, lid van Para centrum Vlaaanderen, was geen leerling meer maar ook geen ervaren springer. Hij had nog maar 23 sprongen gemaakt,” zegt Mark Blockhuys uit Bilzen, ondervoorzitter van PARA Centrum Vlaanderen, die zelf 1.300 sprongen op zijn actief heeft. Na het dramatische voorval staakte de club zondagnamiddag onmiddellijk al haar activiteiten.

Mark Blockhuys: "Het slachtoffer sprong uit ons clubvliegtuig van waaruit steeds alle sprongen gebeuren. Hij heeft om een of andere reden zijn valscherm niet opengetrokken. Het automatische activeringssysteem van het valscherm heeft wel gefunctioneerd zoals normaal. Dat treedt in werking als men 250 meter boven de grond het valscherm nog steeds niet geopend heeft. Hierdoor kwam Van Elsen onder zijn reservevalscherm te hangen. Mogelijk heeft het slachtoffer daarop een verkeerde handeling gesteld waardoor hij hard tegen de grond belandde. Hij kwam op zijn zijde terecht. De man was nog bij bewustzijn. Vermoedelijk had hij zware inwendige verwondingen opgelopen. Een medisch urgentieteam was erg snel ter plaatse. De man is nog naar het ziekenhuis in Diest overgebracht waar hij enkele uren later helaas aan zijn verwondingen bezweek. Een deskundige onderzoekt in opdracht van het Leuvense parket de precieze omstandigheden van het ongeval."

Blokhuys wijst er nog op dat dit ongeval het eerste dodelijke ongeval is in Schaffen in twintig jaar. Altijd worden alle nodige veiligheidsmaatregelen getroffen. De clubleden waren erg onder de indruk van het gebeuren.