Politie neemt taken stakende cipiers over

Om de veiligheid binnen de gevangenismuren te garanderen, heeft de politie sinds vanmorgen de taken van de stakende cipiers van de gevangenissen van Hasselt en Tongeren overgenomen.

Belga

BR> Het gemeenschappelijk vakbondsfront van het gevangenispersoneel begon vanochtend aan een 48-urenstaking om federaal minister van Justitie Laurette Onkelinx te overhalen om de opening van de nieuwe gevangenis in Hasselt naar een latere datum uit te stellen. De opening is gepland voor 19 maart.

Zowel aan de oude gevangenissen van Hasselt als aan die van Tongeren staan stakersposten opgesteld. In Hasselt hebben zo'n twintig cipiers zich aan de gevangenis verzameld. Daar is de staking algemeen. Ook in Tongeren wordt de staking goed opgevolgd. Slechts twee van de twaalf cipiers die aan de slag moesten, gingen ook effectief aan het werk, zegt vakbondssecretaris Eric Severijns van het ACOD.

De cipiers willen dat de openingsdatum van de nieuwe gevangenis wordt uitgesteld zodat de cipiers de kans krijgen om zonder gedetineerden te kunnen proefdraaien in de nieuwe strafinrichting. Volgens de bonden schort er ook heel wat met de veiligheid in de gevangenis zelf. De bonden eisen daarnaast dat de Limburgse cipiers in Limburg kunnen blijven en dat er rekening gehouden wordt met de graad en de anciënniteit van de cipiers.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van het gevangenispersoneel bespreekt zijn eisenbundel morgen met de kabinetsmedewerker van minister Onkelinx en met directeur-generaal John Van Acker van de Dienst voor Strafinrichting. De bonden komen na die vergadering opnieuw bijeen om zich over eventuele nieuwe acties te beraden, zo zegt Severijns nog.