Militaire transportpiloten krijgen binnenkort opleiding in Frankrijk

Belgische militaire transportpiloten worden voortaan opgeleid in Frankrijk. Dat werd maandag vernomen uit militaire bron in Brussel. Hetzelfde geldt al voor hun collega's-jachtpiloten.

Belga

De eerste vier piloten worden begin april verwacht in Avord, in centraal-Frankrijk, zo bevestigt de woordvoerder een bericht dat verscheen in het gespecialiseerde weekblad Air&Cosmos. Ze volgen er een opleiding van 21 weken voor piloten met al een zekere ervaring, of van 42 weken voor piloten die net hun diploma op zak hebben.

Het sturen van de piloten in opleiding naar Frankrijk volgt op de ondertekening door defensieminister André Flahaut en zijn Franse collega Michèle Alliot-Marie bijna een jaar geleden van een verklaring die voorzag in de oprichting van "een of meerdere (gemeenschappelijke) luchtvaartscholen".

Het Belgisch leger haalde onlangs twee types vliegtuigen uit circulatie die werden gebruikt voor de opleiding van transportpiloten. Het gaat om de Swearingen Merlin III in februari 2002 en de Britten Norman BN-2 "Islander" begin dit jaar.

De Belgische jachtpiloten volgen sinds de herfst van vorig jaar een opleiding in Frankrijk (in Tours en in Cazaux). Volgens het Franse ministerie van Defensie zal het merendeel van de Belgische trainingstoestellen van het type Alpha-Jet tegen het einde van het jaar vanuit Bevekom zijn verhuisd naar Cazaux.

Aangeboden door onze partners