Sp.a pleit voor pensioenbonus en sociale rechten in grondwet

De sp.a wil dat er na de woonbonus ook een pensioenbonus komt. Waarom moet iemand die veel verdient bij het pensioensparen meer kunnen aftrekken dan iemand die minder verdient? Zo vroeg partijvoorzitter Steve Stevaert zich maandag af na afloop van het sp.a-bureau.

Belga

Nu bestaan er twee tarieven voor de fiscale aftrek van het pensioensparen: 40 procent voor de betere verdieners en 30 procent voor de anderen. Stevaert wil naar een eenheidstarief van 36,17 procent, wat een voordeel van 62 euro betekent voor degenen die minder verdienen. De budgettaire impact is neutraal. Voorzitter Stevaert wil samen met professor Marc Elchardus een nieuwe beginselverklaring schrijven. Die moet worden goedgekeurd op het ideologisch congres van 17 en 18 december.

Op 20 april houdt de partij een colloquium rond de grondwet. De sp.a wil een aantal sociale basisrechten in de grondwet schrijven om zich te wapenen tegen de tijd dat er geen linksen in de regering zitten. Op 29 april komt er een colloquium in samenwerking met de socialistische mutualiteit over het kiwimodel.