Zowat duizend Franstalige manifestanten in Linkebeek

Zondagmiddag hebben zo'n 1.000-tal Franstaligen in Linkebeek betoogd tegen de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en voor de uitbreiding van het Brusselse gewest.

Belga

De manifestatie was een initiatief van de PRL-Brussel, FDF en Franstalige mandatarissen uit de rand rond Brussel. Er daagden ook zo'n 400 Vlaamse tegenbetogers op.

In toespraken haalden sprekers - alle Franstalige partijen waren aanwezig behalve de PS - scherp uit naar de wijze waarop de Vlaamse overheid de Franstalige minderheid in de rand behandelt.

Kamerlid Eric Libert (FDF), schepen in Rode, beschuldigde de Vlaamse regering en minister Frank Vandenbroucke, bevoegd voor de Rand, van "culturele genocide" en "assimilatie van Franstaligen tot Vlamingen". Het behoud van de kieskring is volgens hem "het middel tot bescherming van de rechten van Franstaligen in deze regio". De Brusselse PRL-voorzitter Jacques Simonet stelde dat er met de vrijheden niet mag "gebradeerd" worden en hekelde het feit dat B-H-V door een aantal politici beschouwd wordt als het "77e probleem".

In de marge van de Franstalige manifestatie betoogden op diverse plaatsen rond het door zo'n 350 politieagenten hermetisch afgesloten dorpscentrum van Linkebeek circa 400 Vlaamse manifestanten. Tot deze betoging was opgeroepen door Vlaams Belang, het N-VA en enkele Vlaamse organisaties zoals TAK, Halle-Vilvoorde-Komitee...

Volgens korpschef Alain Meerts van de lokale politie werden 32 betogers administratief opgepakt. De politie moest enkele keren chargeren om betogers uit elkaar te drijven. Er viel bij een confrontatie tussen Vlaamse en Franstalige betogers een lichtgewonde.