Reynders: "Transfers en werken aan economisch herstel"

MR-voorzitter Didier Reynders vindt de transfers van Vlaanderen naar Brussel en Wallonië een logische zaak, op voorwaarde dat er ook "gewerkt wordt aan het economisch herstel", zo zei hij op een partijcongres van de Franstalige liberalen zaterdag in Bergen.

Belga

"De discrepantie met Vlaanderen blijft een feit in een Wallonië dat gedomineerd blijft door een ideologie die dikwijls het economisch initiatief vijandig gezind lijkt te zijn", zei de partijvoorzitter, verwijzend naar de socialistische dominantie in het Waalse politieke landschap.

Voor Reynders is het debat tussen gemeenschappen en gewesten vandaag meer een economische dan communautaire kwestie.

Wat Brussel-Halle-Vilvoorde betreft, zei Reynders: "Ik kan u enkel aanmoedigen om de inspanning te leveren om andere talen te leren en andere culturen te leren kennen." Volgens hem moeten de Franstaligen het probleem met "vastberadenheid" benaderen. Een hervorming kan volgens de voorzitter niet doorgevoerd worden "tegen de rechten en vrijheden van de burgers, onder wie de Franstaligen van Wallonië, Brussel, de (Brusselse) rand en Voeren", zei hij.

Verder klaagde Reynders ook nog het belabberde cultuurbeleid van de Franse gemeenschapsregering (PS-cdH) aan en het feit dat de problemen bij de Franstalige openbare omroep RTBF niet worden aangepakt.