MR-voorzitter pleit voor rechtstreekse burgemeesterverkiezing

Op een congres van de MR, de partij van de Franstalige liberalen, over de gemeentsraadsverkiezingen van 2006 zaterdag in Bergen heeft partijvoorzitter Didier Reynders gepleit voor de rechtstreekse verkiezing van de burgemeesters.

Belga

Het voorstel is niet echt nieuw in Franstalig België, maar de kwestie is wel brandend actueel omdat de christendemocraten (cdH) en socialisten (PS) een andere mening hebben. Zij stellen een systeem voor waarbij de burgemeester de kandidaat zou zijn die de meeste voorkeurstemmen heeft behaald op de belangrijkste lijst van de nieuwe coalitiemeerderheid. Een andere mogelijkheid die cdH en PS naar voor schuiven, is dat de eerste verkozene van de belangrijkste meerderheidslijst de burgemeester wordt.

Didier Reynders verwerpt die voorstellen. "Laten we de burgemeester aanduiden met een systeem waarbij de burgers echt gaan kiezen", zei de partijvoorzitter zaterdag. Op een partijcongres van de cdH vorige week in Bastenaken zei voorzitster Joëlle Milquet nog niets te voelen voor een rechtstreekse verkiezing van de burgemeesters.