Aids kan tegen 2025 80 miljoen mensenlevens eisen in Afrika

Tegen het jaar 2025 zouden meer dan 80 miljoen mensen kunnen sterven aan aids, tenzij meer middelen worden ingezet om de ziekte te bestrijden. Dat blijkt uit een rapport van de VN dat vrijdag is gepubliceerd.

Belga

Het aids-programma van de VN heeft drie verschillende scenario's over hoe de aids-epidemie zich in de komende twintig jaar zou kunnen ontwikkelen op het Afrikaanse continent.

Het slechtst denkbare scenario wordt omschreven als "een scenario waarbij aids de bezittingen doet afnemen en de infrastructuur zwakker maakt". Als resultaat daarvan "vergroot aids dan de armoede, onderontwikkeling en ongelijkheid".

In het slechtst denkbare geval zouden er 89 miljoen nieuwe hiv-besmettingen zijn.

"De scenario's zijn geen voorspellingen. Ze zijn aannemelijke verhalen over de toekomst. Miljoenen nieuwe besmettingen kunnen verhinderd worden als Afrika en de rest van de wereld beslissen om aids aan te pakken als een abnormale crisis die mogelijk volledige gemeenschappen en economieën kan vernietigen", zei Peter Piot, het Belgische hoofd van UNAIDS.

Op dit moment zijn ongeveer 25 miljoen Afrikanen besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

Het rapport, dat door de VN werd voorgesteld in de hoofdstad van Ethiopië, werd opgesteld door een ploeg van 150 medewerkers in twee jaar tijd.

Volgens de Ethiopische president, Girma Woldegiorgis, "geven de scenario's ons een vooruitblik in de toekomst, zodat we vandaag goede beslissingen kunnen nemen". In het best mogelijke scenario wordt de epidemie gezien als "een buitengewone crisis die een buitengewoon antwoord nodig heeft". In dat scenario wordt aids gezien als deel van een bredere ontwikkeling.

Volgens de VN zijn 200 miljard dollar (152 miljard euro) en een overtuigende campagne nodig om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.